r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Tweede Kamer wil Europese actie tegen bijensterfte

donderdag 24 januari 2013, 16:10
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - Bijen en hommels zijn onmisbaar voor de landbouw en voedselvoorziening. De Tweede Kamer wil daarom dat het kabinet zich er sterk voor maakt dat het gebruik van sommige bestrijdingsmiddelen in Europa wordt opgeschort.

Alleen de toepassingen waarvan onomstotelijk is bewezen dat ze niet schadelijk zijn voor de gezondheid van bijen, kunnen worden benut. De Partij voor de Dieren kreeg donderdag steun van PvdA, SP, D66, ChristenUnie, GroenLinks en 50Plus bij het verzoek aan staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) om in Europa te pleiten voor uitstel van het toelaten van de bestrijdingsmiddelen neonicotinoiden en fiprinol.

Volgens de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (Efsa) is niet uit te sluiten dat deze middelen risicovol zijn voor de bij. Bijen zijn van groot belang voor de landbouw omdat ze gewassen bestuiven, maar de afgelopen jaren wordt het leefgebied van de bij steeds kleiner.

Dijksma kondigde eerder aan dat zij maandag tijdens een vergadering met haar Europese collega’s gaat voorstellen het gebruik van drie risicovolle stoffen te beperken. Volgens haar komt er heel wat bij kijken om al toegelaten middelen van de markt te krijgen. Mocht Dijksma bot vangen in Europa, dan treft de bewindsvrouw maatregelen voor Nederland. Ze laat daarom nogmaals de mogelijke risico’s van 19 andere stoffen bekijken.

Delen

Terug naar boven