r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

D66 wil actie tegen Russische antihomowet

donderdag 24 januari 2013, 15:53
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - D66 wil dat het kabinet actie gaat ondernemen tegen een antihomowetsvoorstel in Rusland. De partij wil dat de ministers Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en Jet Bussemaker van Onderwijs de Russische ambassadeur op het matje roepen en de zaak in de EU op de agenda zetten.

Volgens de Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma en Pia Dijkstra wordt het door het voorstel onmogelijk om nog openlijk over homoseksualiteit te spreken. ,,Dit wetsvoorstel druist in tegen de internationale mensenrechten, discrimineert lesbische vrouwen, homoseksuelen, transgenders en biseksuelen en is een grove schending van de vrijheid van meningsuiting'', aldus Sjoerdsma donderdag.

Ook mensenrechtenorganisaties willen dat het wetsvoorstel van tafel gaat. Het voorstel wordt vrijdag in het Russische parlement besproken. Ten tijde van de Sovjet-Unie stond er gevangenisstraf op homoseksualiteit. Sinds 1993 is het niet meer strafbaar in Rusland, maar de vooroordelen tegen homoseksuelen zitten diep geworteld in de maatschappij.

Delen

Terug naar boven