r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Speech Cameron over referendum EU lokt sterke reacties uit in Europa

woensdag 23 januari 2013, 14:26

LONDEN (ANP) - De Britse premier David Cameron heeft Europa woensdag laten schrikken door de Britten in een langverwachte toespraak een referendum over het lidmaatschap van de EU te beloven. De volksraadpleging moet worden gehouden tussen 2015 en eind 2017. Voor het referendum werkelijkheid wordt, moet Cameron echter eerst de verkiezingen in eigen land winnen. Die staan gepland voor 2015.

Cameron zei dat de Britten geloven in een flexibele unie en dat macht ook kan terugvloeien naar de landen, in plaats van alleen naar Brussel. Hij wil radicale hervormingen, waaronder meer macht voor de nationale parlementen. Dat moet worden vastgelegd in een nieuw verdrag. Hij ziet het liefst dat zo'n verdrag geldt voor de hele EU, maar in ieder geval voor Londen. De Britten hebben al een aantal uitzonderingsposities in de EU, vooral op het terrein van justitie.

De uitspraken van de Britse premier hebben in ieder geval voor heibel gezorgd in de regeringscoalitie. De liberaal-democratische vicepremier Nick Clegg nam direct afstand van de opvattingen die de premier over de EU gaf. Volgens hem is het slecht voor de economie als er ,,voortslepende, amper omschreven heronderhandelingen over onze plaats in Europa'' komen. Clegg is niet principieel tegen een referendum.

De Duitse en Franse ministers van Buitenlandse Zaken zeiden dat de Britten niet zomaar alleen maar kunnen kiezen voor 'de leuke dingen' van de EU. De krenten uit de pap halen is geen optie, zei de Duitse bewindsman Guido Westerwelle. De Fransman Laurent Fabius zei dat ,,Europa à la carte'' niet bestaat. Een kreet die de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, ook in de mond nam.

Overigens zei Europa in koor dat de Britten gewoon bij de EU horen. Bondskanselier Angela Merkel vindt dan ook dat het op de een of andere manier tot een compromis moet komen.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, zei dat hij ook bepaalde bezwaren tegen de EU heeft, maar dat de oplossing voor de Britten niet is om uit de Unie te treden. ,,Want de EU hervorm je van binnenuit, niet door weg te lopen.''

Delen

Terug naar boven