r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Timmermans: EU hervorm je van binnenuit

woensdag 23 januari 2013, 14:39
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken hoopt dat Groot-Brittannië binnen de Europese Unie blijft en zo meehelpt aan de hervorming ervan. Dat liet hij woensdag in een reactie op de rede van de Britse premier David Cameron over Europa weten. Die kondigde een referendum aan over het lidmaatschap van de EU.

Volgens de minister kunnen de Britten beter binnen de Unie blijven als ze die willen veranderen. ,,Want de EU hervorm je van binnenuit, niet door weg te lopen.'' Het referendum noemt hij een Britse aangelegenheid. Voor Nederland is dat niet aan de orde.

Timmermans is het wel over bepaalde zaken met Cameron eens. Ze wil ook hij de EU hervormen. Het is van belang dat de interne markt beter gaat werken en dat ,,weeffouten'' in de euro worden gerepareerd, stelt de bewindsman. ,,En dat doe je samen met je Europese partners.''

Ook de Nederlandse regering wil kijken welke taken in Brussel moeten liggen en welke beter terug kunnen naar de lidstaten. ,,Het kabinet wil echter geen 'opt-outs' bedingen en streeft evenmin naar een herdefiniëring van de relatie met de Europese Unie.''

Timmermans meent dat een ,,hervormde, meer democratische, meer efficiënte en economisch sterkere EU het beste recept is om alle Europese burgers te overtuigen van nut en noodzaak van dit in onze geschiedenis unieke vredesproject''.

De Tweede Kamer wil met Timmermans en premier Mark Rutte spreken over de toespraak van Cameron. Partijen steunden het verzoek van PVV-Kamerlid Barry Madlener om het debat, maar ze willen wel eerst een brief van Rutte hebben met een reactie op de speech van Cameron.

Delen

Terug naar boven