r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Coalitiepartner valt premier Cameron af

woensdag 23 januari 2013, 13:47
gewijzigd
vlag Groot-Brittannië

LONDEN (ANP) - De Britse vicepremier Nick Clegg heeft afstand genomen van de opvattingen die premier David Cameron woensdag in zijn rede over de Europese Unie gaf. De liberaal-democraat zei dat vele jaren van onzekerheid wegens ,,zich voortslepende, amper omschreven heronderhandelingen over onze plaats in Europa'' niet in het belang van de Britten is, omdat dat economische groei en banen kost. Dat meldt de BBC.

In tegenstelling tot de Conservatieve Partij van Cameron is de Liberaal-Democratische Partij van Clegg een groot voorstander van de Europese integratie. Clegg zei dat er altijd een referendum mogelijk is, maar dat het nationaal belang voorop moet staan.

De leider van de UK Independence Party (UKIP), Nigel Farage, zei dat Cameron nooit zo'n toespraak had gehouden, als zijn partij niet had bestaan. De UKIP wil dat de Britten zich uit de EU terugtrekken. ,,Ik denk dat de UKIP de politieke agenda in dit land heeft veranderd en wat er vandaag is gebeurd, is de prestatie waarop we het meest trots moeten zijn, maar het echte werk begint nu'', zei Farage. De UKIP oefent grote aantrekkingskracht uit op het eurosceptische deel van Camerons partij.

De Labour-schaduwminister van Buitenlandse Zaken, Douglas Alexander, zei dat Cameron zich in zijn rede voordeed als scheidsrechter tussen de facties binnen zijn partij, maar dat hij feitelijk een gevangene van die partij is. ,,Natuurlijk moeten we verandering in Europa zien. Natuurlijk is er een agenda voor hervormingen die wij als Labour ook graag zien. Maar het idee dat je een geweer tegen het hoofd van onze Europese partners houdt, dat je in de vertrekhal staat te schreeuwen tegen 26 andere leden van de EU om die veranderingen te bewerken, snijdt voor mij geen hout'', zei Alexander.

Delen

Terug naar boven