r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese reacties op toespraak Cameron

woensdag 23 januari 2013, 14:45
gewijzigd

PARIJS/BRUSSEL/BERLIJN (ANP)

Reactie Frankrijk

President Hollande

De Franse president François Hollande hoopt dat Britten voor een langer verblijf in de EU zullen stemmen als het referendum er komt. Hij gaf geen kritiek op de beslissing een referendum te houden. Groot-Brittannië is een soevereine staat, aldus een woordvoerder van de president.

Minister Fabius

Als Groot-Brittannië besluit te vertrekken uit de Europese Unie dan zal Frankrijk dat niet proberen tegen te houden. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius heeft dat woensdag gezegd, na de aankondiging van het Britse EU-referendum.

Fabius zei op de radio dat Groot-Brittannië ,,positieve punten'' heeft te bieden aan Europa. Hij voegde daar echter aan toe dat hij onlangs tegen Britse zakenmensen heeft gezegd dat ,,als Groot-Brittannië uit Europa wil, wij de rode loper voor jullie zullen uitrollen''.

Fabius herhaalde het Franse standpunt dat er geen ,,Europa à la carte'' bestaat, waaruit landen de regels kunnen kiezen die ze het beste uitkomt.

Reactie Martin Schulz (voorzitter Europees Parlement)

,,Cameron's Europa à la carte is geen optie. We moeten ons richten op banen en groei, niet op oeverloze discussies over Europese verdragen.''

Dat stelde de voorzitter van het Europees Parlement, de Duitser Martin Schulz, woensdag in een eerste reactie op de Europese speech van de Britse premier. ,,We hebben een Groot-Brittannië nodig dat volledig meedoet en niet voor anker ligt in de haven van Dover. Groot-Brittannië kan de EU vormgeven door met zijn partners samen te werken.''

Reacties Duitsland

Bondskanselier Merkel

De Europese Unie en Groot-Brittannië moeten bereid zijn een compromis te sluiten over de door Groot-Brittannië gewenste hervormingen en nieuwe voorwaarden voor het lidmaatschap van de EU. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft dat woensdag laten weten.

,,Europa betekent ook altijd dat men eerlijke compromissen moet vinden'', aldus de Duitse regeringsleidster. ,,Duitsland en ook ik persoonlijk wensen dat Groot-Brittannië een belangrijk onderdeel en belangrijk lid van de Europese Unie is.''

Minister Westerwelle

Groot-Brittannië moet niet proberen de krenten uit de pap van de Europese integratie te halen door die aspecten van het lidmaatschap uit te kiezen waarvan het houdt. Dat heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle, woensdag gezegd in reactie op de toespraak van de Britse premier David Cameron over de Europese integratie. De Europese Unie heeft meer en niet minder integratie nodig, zei Westerwelle.

De liberale minister voegde eraan toe dat Duitsland het met Cameron eens is dat Brussel niet alles kan beslissen, ,,maar als Europeanen zitten we allemaal in hetzelfde schuitje''. Hij onderstreepte dat het Verenigd Koninkrijk ,,een actieve en constructieve partner'' in de Europese integratie moet blijven.

Reactie Denemarken

De Deense minister van Europese Zaken, Nicolai Wammen, zei dat zijn land zeker geen referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie zal houden. Het is in het belang van het land om te blijven samenwerken met de landen in de regio. ,,Als Groot-Brittannië zou besluiten het niveau van zijn lidmaatschap te verlagen of uit de EU te treden, moet het in zijn eentje dat pad bewandelen'', zei Wammen. Denemarken heeft evenals de Britten de euro niet ingevoerd.

Reactie IJsland

President Olafur Grimsson van IJsland zei in het Zwitserse Davos dat de economische heropleving van zijn land laat zien dat het lidmaatschap van de Europese Unie niet nodig is voor nieuwe economische groei. Het eiland in het noorden van Europa kwam in 2008 in een diepe economische crisis terecht, toen door het faillissement van drie van zijn grootste banken de waarde van de munt, de kroon, met 80 procent ten opzichte van de euro daalde. Het land vroeg in 2010 het lidmaatschap van de EU aan, maar kondigde eerder deze maand aan de onderhandelingen te bevriezen. Grimsson herinnerde eraan dat de niet-EU-landen Noorwegen en IJsland effectiever uit de economische crisis zijn gekomen dan de EU-lidstaten.

Hieronder de reacties van enkele Nederlandse Europarlementariërs via Twitter.

Wim van de Camp, CDA: Wat doet Cameron in zijn speech? Een referendum beloven nadat hij is herkozen, nadat het EU verdrag is gewijzigd. Ja, zo kan ik het ook!

Sophie in 't Veld, D66: VK doet al niet mee met de eurozone, Schengen, sociaal beleid, fundamentele rechten. Binnenkort ook uit politie/justitie samenwerking. Wat blijft er over om te heronderhandelen?

Bas Eickhout, GroenLinks: Een EU van 27 lidstaten die ieder voor zich punten gaat kiezen om op samen te werken. Kansloos. En dan ook nog eens erna een referendum.

Peter van Dalen, ChristenUnie: Te makkelijk al die kritiek op #Cameron. De man stelt wel de juiste vragen over Europa en wijst op kloof tussen politieke elite en de mensen.

Dennis de Jong, SP: Voorzover Cameron eurocratie bestrijdt, heeft hij gelijk, maar ik hoor niets over bestrijding oorzaak crisis, tw neoliberalisme #thespeech.

Daniel van der Stoep, onafhankelijk lid, voormalig PVV: Prachtig nieuws over een referendum in de UK in 2017. Wel erg laat, maar zij mogen tenminste kiezen. Nu wij nog.

Delen

Terug naar boven