r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Cameron kondigt referendum EU en heronderhandeling bevoegdheden aan

woensdag 23 januari 2013, 10:14
gewijzigd

LONDEN (ANP) - De Britse premier David Cameron heeft woensdag een referendum aangekondigd over een mogelijk vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Hij zei dat in zijn langverwachte toespraak over de relatie tussen Groot-Brittannië en de EU. Hij wil het referendum houden tussen 2015 en eind 2017.

Cameron sprak van ,,een hele simpele keuze om in de EU te blijven of eruit te stappen. Het is tijd voor het Britse volk om zijn zegje te doen''. Volgens Cameron zijn veel Britten gedesillusioneerd over de EU en is er in Groot-Brittannië steeds meer minder steun voor politieke integratie met meer macht voor Brussel. Volgens hem geloven de Britten in een flexibele unie en dat macht ook kan terugvloeien naar de landen in plaats van alleen naar Brussel. Hij wil meer macht voor de nationale parlementen.

Cameron liet weten dat er nieuwe onderhandelingen komen over de verdeling van bevoegdheden tussen Londen en Brussel. Hij wil een nieuw verdrag, het liefst voor de hele EU, maar in ieder geval voor Groot-Brittannië.

Delen

Terug naar boven