r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Raad van State kritisch over ECB en begrotingsverdrag

woensdag 23 januari 2013, 8:44
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State is kritisch over de situatie die is ontstaan doordat de Europese Centrale Bank (ECB) de afgelopen tijd zijn mandaat ,,tot het uiterste'' heeft opgerekt om met ,,uitzonderlijke crisismaatregelen'' de eurozone te redden.

,,Op de langere termijn'' is deze situatie ,,onwenselijk'', schrijft het belangrijkste adviesorgaan in een stuk dat op verzoek van de Eerste Kamer is opgesteld. De Raad schrijft dat de democratische controle op de ECB nu tekort schiet. ,,Ook om die reden is het gewenst deze situatie snel te beëindigen''.

Ook over het Stabiliteitsverdrag dat 25 van de 27 EU-landen vorig jaar maart sloten is de Raad kritisch. Het verdrag, ook wel het begrotingspact of begrotingsverdrag genoemd, is niet ingebed in de bestaande structuren van de EU, omdat Groot-Brittannië en Tsjechië besloten er niet aan mee doen.

De ,,parallelle structuren'' die dat volgens de Raad van State oplevert, zijn ,,voor de lange termijn onwenselijk''. Overigens hebben de 25 landen dat zelf ook onderkend, want ze hebben afgesproken dat het verdrag binnen 5 jaar moet zijn opgenomen in het bestaande rechtskader van de Europese Unie.

Het Stabiliteitsverdrag is op 1 januari in werking getreden, nadat Finland het als twaalfde land van de 25 had geratificeerd. Nederland moet het verdrag nog ratificeren.

Terug naar boven