r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nieuwe techniek maakt brandstof winnen uit lucht mogelijk

woensdag 16 januari 2013, 11:08
gewijzigd

DEN HAAG (PDC) - Een Schots ingenieursbedrijf heeft een manier ontwikkeld waarmee brandstof kan worden gewonnen uit lucht. De technologie is veelbelovend, maar kampt nog met een praktisch probleem: de methode kost momenteel meer energie dan dat hij oplevert.

Het Schotse ingenieursbedrijf Air Fuel Synthesis haalt met behulp van elektrolyse CO2 en waterstof uit de lucht, en vormt die bestandsdelen om tot petroleum. Op deze manier heeft het bedrijf sinds de doorbraak in augustus 2012 vijftien liter petroleum geproduceerd. Het bedrijf zoekt nu naar een investeerder die bereid is acht miljoen euro in te brengen om een installatie te ontwikkelen die tegen 2015 dagelijks een ton petroleum kan produceren.

Het idee achter de opwekking van brandstof uit lucht is het opslaan van overschotten van hernieuwbare energie. Hernieuwbare energie wordt vaak verspild, omdat de productie van hernieuwbare energie zoals windenergie erg onvoorspelbaar is door de dagelijkse en seizoensgebonden variatie in het weer. Op sommige dagen wordt daardoor meer geproduceerd dan dat nodig is. Het aanwenden van deze overcapaciteit voor de productie van petroleum uit lucht is dan een goede oplossing.

Bron: Trouw

Terug naar boven