r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Dijsselbloem: dubbelfunctie zal zwaar zijn

vrijdag 11 januari 2013, 15:07

DEN HAAG (ANP) - Minister Jeroen Dijsselbloem realiseert zich dat het - voor wie het ook wordt - zwaar zal zijn om voorzitter van de eurogroep te zijn en tegelijk minister van Financiën in eigen land. Dijsselbloem zei dat vrijdag in reactie op vragen over de opvolging van Jean-Claude Juncker als voorzitter van de eurogroep, waarvoor Dijsselbloem de favoriet is.

Nederland vindt dat dat een functie moet zijn in deeltijd en dat standpunt wordt volgens Dijsselbloem breed gedragen. ,,Dat het zwaar zal zijn, staat buiten kijf. Maar het kan wel. Wie het ook wordt, die zal het moeten doen.''

De ministers van Financiën van de 17 eurolanden willen op 21 januari een opvolger kiezen voor Juncker, die het werk dan 7 jaar heeft gedaan. Juncker zelf zei donderdag dat zijn opvolger een van de Beneluxtalen zal spreken. Dijsselbloem zei dat dat er nog altijd drie zijn, en volgens sommigen zelfs vier. Hij noemde de opmerkingen van Juncker ,,zeer interessant''.

,,Maar mag ik zeggen dat wie het ook wordt, het niet makkelijk zal zijn om de nieuwe 'mister Euro' te worden. Juncker heeft fantastisch werk gedaan de laatste 7 jaar voor de eurogroep en in de eurocrisis. Dus dat is een eretitel die hem toebehoort en niet noodzakelijkerwijs aan zijn opvolger.''

Dijsselbloem maakte de afgelopen week een tour langs zijn collega's in België, Frankrijk en Italië. Hij ging ook bij EU-president Herman Van Rompuy langs. Volgende week gaat hij bij zijn Spaanse ambtgenoot op bezoek. De tour wordt algemeen gezien als een poging om steun te verwerven voor zijn kandidatuur. Dijsselbloem kwam half december ineens naar boven drijven als de meest waarschijnlijke kandidaat om Juncker op te volgen, nadat de Duitsers hadden besloten hem te steunen.

Delen

Terug naar boven