r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'Jansen Steur had verklaring van goed gedrag'

maandag 7 januari 2013, 22:17

HEILBRONN (ANP) - Neuroloog Ernst Jansen Steur kon mede bij de kliniek in het Duitse Heilbronn aan de slag, omdat hij een Nederlandse verklaring van geen bezwaar had. De omstreden specialist zou goedkeuring hebben gehad van de Duitse districtsautoriteiten in Arnsberg. Hij moest daarvoor een verklaring van goed gedrag overleggen. Jansen Steur had zo'n document, compleet met een beëdigde Duitse vertaling.

De Klinikum am Gesundbrunnen in Heilbronn liet dat maandag weten in een verklaring.

Volgens de kliniek hadden de Duitse autoriteiten geen reden om te twijfelen aan de echtheid van het document. Om wat voor document het precies gaat en door welke instantie het zou zijn uitgegeven, is niet duidelijk.

Maandag werd ook bekend dat het Duitse Openbaar Ministerie onderzoek gaat doen naar Jansen Steur. Het OM opent een vooronderzoek naar medische handelingen van de in opspraak geraakte ex-neuroloog, maakte woordvoerder Harald Lustig bekend.

Het onderzoek heeft betrekking op een 33-jarige vrouw, die door Jansen Steur is behandeld. Zij zei zondag in een lokale krant dat zij zich na een ruggenprik dagenlang nauwelijks kon bewegen. De Nederlandse arts zou vervolgens niet adequaat hebben gereageerd op haar klachten.

Patiënten in het ziekenhuis van Heilbronn waar de omstreden Nederlandse arts Ernst Jansen Steur werkte, hebben vermoedelijk geen schade geleden door het handelen van de arts. Dat zei de voorzitter van de raad van toezicht van het ziekenhuis, burgermeester Helmut Himmelsbach van Heilbronn.

Jansen Steur is in Nederland uitgeschreven uit het artsenregister, maar dat vormde geen belemmering om in Duitsland inmiddels voor de derde keer aan de slag te gaan. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid zette ruim 1,5 jaar geleden de zwarte lijst voor ,,medische prutsers'' op de Europese agenda. Brussel verwacht nog dit halfjaar een akkoord over de zwarte lijst voor artsen in de Europese Unie.

Jansen Steur werd in 2003 ontslagen in het Medisch Spectrum Twente na meerdere fout gestelde diagnoses. Een van zijn patiënten pleegde zelfs zelfmoord na een slechtnieuwsgesprek.

Vorige week werd bekend dat de 73-jarige ex-neuroloog bij een ziekenhuis in Heilbronn werkte. Het afgelopen weekend werd hij daar ontslagen.

Terug naar boven