r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Ierland verwacht in juni akkoord over banken

zondag 23 december 2012, 13:23

DUBLIN (ANP/RTR) - Ierland verwacht dat Europese leiders uiterlijk in juni volgend jaar tot een akkoord komen over de herfinanciering van de banken in het land. Dat zei premier Enda Kenny zondag. In juni van dit jaar werd Ierland toegezegd dat het land geld uit het noodfonds tegemoet kan zien voor directe investeringen in de banksector. Duitsland is echter tegen het gebruik van steun om de banken met terugwerkende kracht te herkapitaliseren.

Kenny, die in januari het roterende voorzitterschap van de Europese Unie op zich neemt, blijft echter op hulp vertrouwen. ,,We verwachten een akkoord om de last weg te nemen waar de belastingbetaler mee opgezadeld werd om de banken overeind te houden'', zei de premier tegen onder meer de kranten Sunday Business Post en de Sunday Times.

Het permanente Europese Stabiliteits Mechanisme (ESM) kan vanaf 2014 gebruikt worden voor de directe herkapitalisatie van banken. ,,Hoewel een daadwerkelijke transactie pas dan mogelijk is, zou een duidelijk signaal van hoe dat in zijn werk gaat het vertrouwen van de financiële markten bestendigen en bovendien leiden tot een lagere rente voor Ierland nu we op weg zijn naar het einde van het steunprogramma'', aldus Kenny.

Delen

Terug naar boven