r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Monti stapt op, Berlusconi wil terugkomen

zondag 9 december 2012, 19:30

ROME (ANP) - Mario Monti stapt nog deze maand op als premier van Italië, zodra het parlement een aantal financieel-economische maatregelen heeft genomen. Zijn voorganger Silvio Berlusconi maakte ondertussen zaterdag bekend dat hij terug wil keren als premier na de vervroegde verkiezingen die naar verwachting in februari worden gehouden.

De door seks- en fraudeschandalen geplaagde Berlusconi moest in november 2011 opstappen als premier. Het zakenkabinet-Monti dat daarop aantrad, moest juist het vertrouwen in en de stabiliteit van Italië herstellen. Monti besloot echter zaterdag eieren voor zijn geld te kiezen toen hij zich niet meer verzekerd voelde van brede steun in het parlement.

Zodra Monti een begrotingswet, een 'stabiliteitswet' en de redding van de belangrijkste staalfabriek van het Zuid-Europese land door het parlement heeft gekregen, stapt hij op. Dat is naar verwachting rond de kerst. President Giorgio Napolitano zal dan Kamer en Senaat ontbinden.

Monti sprak zaterdag twee uur lang met Napolitano. Het staatshoofd maakt zich zorgen om de reactie van de financiële markten als maandag de beurzen opengaan. Monti wilde echter niet aanblijven na zware kritiek van de centrumrechtse PDL van Berlusconi op zijn economische beleid. Hij wilde niet bungelen, zo zeiden vertrouwelingen van de premier tegen journalisten.

Monti verheugt zich erop dat hij opener kan zeggen wat hij denkt, als hij geen leiding meer geeft aan een 'politiek neutraal' zakenkabinet. Hij overweegt de politiek in te gaan met een eigen lijst bij de verkiezingen. Ook overweegt hij de mogelijkheid Napolitano (87) op te volgen. De ambtstermijn van het hoogbejaarde staatshoofd loopt in mei af.

Berlusconi liet zaterdag langs de lijn van het trainingsveld van zijn voetbalclub AC Milan weten dat hij ,,verdrietig'' terugkeert in het publieke ambt. Zijn beoogd opvolger als kandidaatpremier, Angelino Alfano, is volgens de mediamagnaat nog niet klaar voor de taak. Onder de kop ,,De clown is terug!'' vatte persbureau ANSA zondagmiddag de negatieve reacties op de terugkeer van Berlusconi in de buitenlandse pers samen.

Volgens een recente opiniepeiling wil 73 procent van de kiezers Berlusconi niet terug. Zijn partij PDL staat met 13,8 procent op de laagste score ooit.

Delen

Terug naar boven