r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Debat 'Onze Belgische buren over democratie in Europa', Den Haag

MI logo
datum 14 januari 2013 16:00 - 17:15
plaats Den Haag
locatie Huis van Europa Toon locatie
aanwezigen A. Klom, H. (Hans) Goslinga, F. baron (Frans) Van Daele, P. (Peter) Bursens e.a.
organisatie Montesquieu Instituut (MI)

Hoe denken onze buren over de Staat van de Europese Democratie?

Steeds meer lidstaten streven, naast een economische unie, ook naar een politieke unie. Als kleine lidstaat heeft Nederland belang bij verdere Europese integratie, om zo het overwicht van de grote lidstaten tegen te gaan. Maar Nederland stelt zich terughoudend op. Nederlandse politici zijn huiverig om soevereiniteit over te dragen en Europese politieke integratie vorm te geven. Over hoe Europa er in de toekomst uit zou moeten zien wordt al helemaal niet gesproken.

Het Montesquieu Instituut en dagblad Trouw proberen in de komende debatreeks, getiteld 'De staat van de Europese Democratie', te achterhalen hoe andere lidstaten hierover denken. Tijdens het eerste debat staat België centraal. Deze lidstaat is, net als Nederland, een van de grondleggers van de Europese Unie. Hoe denken de Belgen over Europese democratie? Wordt ook in België de aarzeling om soevereiniteit over te dragen steeds groter? Zijn er spanningen tussen de nationale en Europese democratie? Hebben de Belgen vertrouwen in de Europese Unie en worden er in België wél vergezichten geschetst over de toekomst van de EU? En wat kunnen wij van België leren?

Dit soort vragen worden tijdens het debat aan de orde gesteld om te achterhalen wat de positie van België is ten aanzien van de Europese Unie. Dhr. Baron Van Daele, topdiplomaat en voormalig kabinetchef van de vaste voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy, en hoogleraar politieke wetenschappen Peter Bursens gaan met elkaar in debat over de werking van de Europese Unie achter de schermen en de verschillen en overeenkomsten tussen Belgische en Nederlandse politici en diplomaten. Streven zij dezelfde belangen na en hoe proberen zij de nationale belangen over het voetlicht te brengen?

Praktische informatie

Het debat vindt plaats op maandag 14 januari in het Huis van Europa. De voertaal is Nederlands.

 

Programma

15:45 uur

Ontvangst met koffie/thee

16:00 uur

Welkomstwoord

16:05 uur

Inleiding door dhr. Bursens

16:20 uur

Inleiding door dhr. Van Daele

16:35 uur

Debat o.l.v. Hans Goslinga

17:15 uur

Afsluiting en borrel

Aanmelding

Wegens grote belangstelling voor dit debat, is aanmelden niet meer mogelijk.

Na afloop van het debat kunt u hier de foto's en de video-opname bekijken. Ook wordt er een verslag van dit debat gepubliceerd. Wilt u een melding krijgen als de foto's en video-opname live staan? Stuur dan een e-mail naar evenementen@montesquieu-instituut.nl.

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van het Montesquieu Instituut? U kunt zich hier aanmelden voor onze digitale nieuwsbrief 'De Hofvijver'.

Achtergrondinformatie


Delen

Inhoud

1.

Montesquieu Instituut (MI)

Het Montesquieu Instituut is een multidisciplinair onderzoeks- en onderwijsinstituut op het snijvlak van democratie, politiek en parlementaire besluitvorming in Nederland én Europa.

Het instituut werkt samen met andere wetenschappelijke instellingen in Nederland en Europa en streeft ernaar om de beschikbare kennis op dit terrein tijdig en hanteerbaar onder handbereik van ambtenaren, bestuurders, journalisten, politici, wetenschappers én belangstellende burgers te brengen.

2.

Meer over...

Delen

Terug naar boven