r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU niet eerder zo impopulair onder Zwitsers

zondag 25 november 2012, 12:05
gewijzigd

BASEL (ANP) - De Zwitsers lijken het te hebben opgegeven met de EU. Volgens opiniepeilers is nog maar 11,5 procent van de Zwitsers voorstander van lidmaatschap van de EU. Het is een ongekend lage score, meldden Zwitserse media zondag. Twaalf jaar geleden was nog meer dan een derde van de bevolking voor lidmaatschap van de EU.

De Zwitsers zijn ook argwanender geworden tegenover de Europese Economische Ruimte (EER). Dat is een vrijhandelszone die in 1992 de toenmalige Europese Economische Gemeenschap en de Europese Vrijhandelsassociatie hebben opgezet. Zwitserland hield er toen een referendum over en 50,3 procent stemde tegen toetreding. Nu is nog maar 32 procent voor toetreding tot die vrijhandelszone.

Toch wordt het land ingekapseld door de EU. Sinds 1999 hebben Bern en Brussel veel afspraken gemaakt waarmee de regelgeving van de EU eigenlijk door de Zwitsers wordt overgenomen. In 2004 stemde bijna 55 procent van de Zwitsers voor toetreding tot de Schengenzone, waarmee het land 4 jaar later personencontroles langs de grenzen afschafte.

Delen

Terug naar boven