r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Overzicht regio's die streven naar onafhankelijkheid

vrijdag 23 november 2012, 18:03

BARCELONA (ANP) - In het oude Europa zijn er streken waar de bewoners denken dat ze bij de verkeerde staat zijn ingedeeld. Nederland scheidde zich 26 juli 1581 al af van het Spaanse rijk en zondag denkt Catalonië daarover na bij de parlementsverkiezingen in de regio. De drang zich af te scheiden wordt in Europa vaak bepaald door het idee dat men alleen beter af is dan met de rest. In Baskenland, Catalonië, Noord-Italië, Schotland en Vlaanderen menen vrijwel alle nationalisten dat hun rijkdommen worden verkwist in andere regio's. Een kort overzicht:

BELGIE: Radicale Vlaamse nationalisten willen een eigen staat. Ze klagen vooral over het geld dat ze aan het Frans sprekende zuiden, Wallonië, kwijt zouden zijn. Over de Franse keuken en cultuur zijn er weinig klachten.

BOSNIE-HERZEGOVINA: De door het Westen aangemoedigde versplintering van Joegoslavië heeft een aantal staatjes opgeleverd die economisch en/of politiek op drijfzand zijn gebouwd. Eén ervan is het straatarme Bosnië waar vrijwel alle Serviërs (37 procent van de bevolking) aansluiting bij Servië wensen.

CYPRUS: Een toppunt van onverenigd Europa is te zien op Cyprus. Het noorden is afgeschermd met onder meer een muur en wordt sinds 1974 bezet door Turkije. De Turkse Cyprioten hebben met steun van Ankara een eigen Turkse Republiek Noord-Cyprus die internationaal niet wordt erkend.

FRANKRIJK: Op Corsica is er een nationalistische beweging met zelfs een gewapende tak, de FLNC. De beweging is klein en kwijnend. Er zijn ook nationalistische stromingen in Savoje dat pas in 1860 bij Frankrijk werd gevoegd en in Bretagne. Dat hertogdom verenigde zich aan het begin van de 16 eeuw met Frankrijk, nadat Engelsen het vergeefs hadden geprobeerd in te lijven. Bretagne kwam in een bloedige burgeroorlog (1791-1800) in opstand tegen de revolutie.

ITALIE: De meer dan 20 jaar geleden opgerichte Lega Nord streeft naar onafhankelijkheid van het rijke noorden van Italië dat nu nog zou worden uitgebuit door ,,Roma ladrona'' (dievegge Rome). Voor de kortere termijn neemt de Lega genoegen met meer autonomie. De Lega zat in meerdere kabinetten-Berlusconi.

SERVIE: De Albanese meerderheid in Kosovo, de wieg van de Servische natie, wil de provincie afscheiden van Servië en riep in 2008 de onafhankelijkheid uit. Die is erkend door iets minder dan de helft van de VN-leden, inclusief Nederland. Volgens een VN-resolutie blijft Kosovo onderdeel van Servië.

SPANJE: Baskenland en Catalonië zijn beide sterk geneigd tot afscheiding. In beide regio's heerst de mening dat de rest van Spanje armer en luier is. Catalonië is inderdaad goed voor een vijfde van het bbp. In Baskenland is het nationalisme relatief nieuw en stamt uit de 19e eeuw. Het is van oorsprong uiterst rechts. Het heeft de terreurbeweging ETA voortgebracht die nu op zijn retour is.

VERENIGD KONINKRIJK: De totstandkoming van het Verenigd Koninkrijk had een bloedig verloop. De belangrijkste delen, Engeland en Schotland, vormden in 1707 een politieke unie. De populaire Schotse Nationale Partij wil daar nu van af en mag in 2014 een referendum houden. Ierland scheidde zich praktisch gezien in 1921 af en werd in 1949 een republiek. In Noord-Ierland zijn de republikeinen voor aansluiting bij de rest van Ierland.

Terug naar boven