r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Symposium 'Het nieuwe formeren en verder...', Den Haag

MI logo
datum 17 december 2012 16:30 - 18:45
plaats Den Haag
locatie Campus Den Haag, Schouwburgstraat 2 Toon locatie
aanwezigen G. (Gerrit) Voerman, C.C. (Carla) van Baalen, A.W. (Aalt Willem) Heringa e.a.
organisatie Montesquieu Instituut (MI)

Terugblik op kabinetsformatie, vooruitblik op kabinetsbeleid

Kabinet-Rutte II is het resultaat van het 'nieuwe formeren'; een formatieproces dat slechts 47 dagen heeft geduurd en twee partijen op grote afstand van elkaar bijeen bracht. Hoe bevalt deze nieuwe stijl van formeren? Wat zijn de voor- en nadelen van een tweepartijencoalitie? Wat is te zeggen over het regeerakkoord, resultaat van een proces van ‘positieve uitruil’? Wat staat er tussen de regels en hoe ziet de nieuwe politieke agenda eruit? Komt Nederland met het nieuwe regeerakkoord eindelijk achter de dijken vandaan en gaat het de crisis voorbij?

Dat zijn vragen die centraal staan tijdens een symposium dat de partnerinstituten binnen het MI organiseren. Het gaat zowel om de aanloop, vorming en start van het kabinet-Rutte/Asscher als om een blik vooruit, op wat komen gaat, op wat het kabinet in petto heeft.

Met bijdragen van Carla van Baalen (hoogleraar parlementaire geschiedenis, CPG), Aalt-Willem Heringa (hoogleraar vergelijkend constitutioneel recht, MI Maastricht), Gerrit Voerman (hoogleraar ontwikkeling en functioneren van het Nederlandse en Europese partijstelsel, DNPP) en Arco Timmermans (MI onderzoeksdirecteur, onderzoek 'Politiek van de aandacht').

Praktische informatie

Het symposium vindt plaats op maandag 17 december bij de Campus Den Haag, Schouwburgstraat 2 te Den Haag.

Programma

 

16:30

Ontvangst met koffie/thee

17:00

Welkomstwoord

17:10

"Voor het eerst formeren zonder staatshoofd: een terugblik" door Carla van Baalen

17:25

"Constitutionele bespiegelingen" door Aalt-Willem Heringa

17:40

"Rutte II: coalitiemanagement bij een rit vol risico's" door Arco Timmermans

17:55

Debat o.l.v. Max van Weezel

Achtergrondinformatie


1.

Montesquieu Instituut (MI)

Het Montesquieu Instituut is een multidisciplinair onderzoeks- en onderwijsinstituut op het snijvlak van democratie, politiek en parlementaire besluitvorming in Nederland én Europa.

Het instituut werkt samen met andere wetenschappelijke instellingen in Nederland en Europa en streeft ernaar om de beschikbare kennis op dit terrein tijdig en hanteerbaar onder handbereik van ambtenaren, bestuurders, journalisten, politici, wetenschappers én belangstellende burgers te brengen.

Delen

Terug naar boven