r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Crisis werkt witwaspraktijken in de hand

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) , gepubliceerd op donderdag 15 november 2012, 16:51.

Criminelen maken misbruik van de crisis en nieuwe technologieën om makkelijker geld wit te wassen, en dat ten spijt van EU richtlijnen en wetshandhaving. De bijzondere commissie voor misdaadbestrijding hield op 12 november een openbare hoorzitting om maatregelen te bespreken met experten.

Omvang van het probleem

Witwaspraktijken maakten in 2009 2,7% uit van 's werelds bruto binnenlands product, wat gelijkstaat aan 1600 miljard dollar.

Witwassen kan verschillende vormen aannemen zoals fictieve transacties, valse gokwinsten of misbruik van online diensten van banken.

Gokspelen op het internet: de perfecte methode

Ingo Fiedler van de universiteit van Hamburg gaf de commissie een voorbeeld van hoe criminelen te werk gaan om geld wit te wassen via online kansspelen. Stel dat u 200,000 euro winst hebt gemaakt met illegale drugsmokkel, dan kunt u het geld op een bankrekening in een belastingsparadijs plaatsen en een poker account aanmaken met die rekening. U speelt, en achteraf zet u de overblijvende som over op uw echte bankrekening als gokwinst. De winst is belastingvrij, waardoor het een zeer aantrekkelijke methode is voor georganiseerde misdaad.

Infiltratie van het banksysteem

De crisis biedt criminelen de kans om de bankensector te infiltreren, zei Antonio Maria Costa, voormalig vicesecretaris van de VN. "De crisis heeft het systeem van interbancaire leningen verlamd waardoor banken op zoek gaan naar vers geld. Kapitaalkrachtige maffiaorganisaties maken hiervan gretig gebruik om de bankensector binnen te dringen door aandelen te kopen, door te zetelen in bestuursraden of door vers geld aan te voeren. Banken die op die manier geld witwassen blijven meestal ongestraft.

Wat het EP zal doen

De bijzondere commissie voor misdaadbestrijding zal enkele aanbevelingen doen. De Italiaanse christendemocraat Salvatore Iacolino bereidt een verslag voor over een geharmoniseerde EU reglementering als effectievere manier om het probleem aan te pakken.

Volgende stappen

Er wordt verwacht dat de Europese Commissie in het begin van 2013 een nieuwe richtlijn zal voorstellen om belastingsparadijzen te viseren.

REF. : 20121109STO55249


Delen

Terug naar boven