r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Samsom: economisch herstel begint bij Europa

woensdag 14 november 2012, 8:41
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - PvdA-leider Diederik Samsom is blij dat het kabinet weer het gezicht naar Europa heeft gedraaid. ,,Niet tegen wil en dank, maar in het volle besef dat daar de toekomst ligt’’, zei hij dinsdag in het debat over de regeringsverklaring.

Volgens Samsom begin het economisch herstel in Nederland bij het herstel in Europa. Als de eurolanden er niet in slagen de euro van de rand van de afgrond weg te krijgen, dan is elk Nederlands kabinetsbeleid gedoemd te mislukken.

Samsom zei dat hij van het kabinet een stijlbreuk verwacht in vergelijking met het vorige kabinet. ,,Niet meer vanuit wantrouwen ten opzichte van andere landen, maar vanuit vertrouwen samen werken aan een sterker Europa. En niet louter om markt en munt te redden, maar ook omdat Europa een waardengemeenschap is die een cruciale factor vormt voor onze toekomst en die van onze kinderen.''

Hij vindt ook dat Europese economieën meer op elkaar moeten gaan lijken en dat een eurocommissaris de macht moet krijgen om correcties aan te brengen als landen zich niet houden aan begrotingsafspraken. Hij acht het denkbaar dat ook Nederland daarvoor bevoegdheden aan Brussel overdraagt, als dat nodig is om landen als Italië te dwingen hun overheidsfinanciën en economieën gezonder te maken.

Samsom is bereid noodlijdende Zuid-Europese landen te helpen, mits dat "gepaard gaat met bewezen inspanningen" van hun kant.

Terug naar boven