r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Draghi steunt plan voor valutacommissaris

zondag 28 oktober 2012, 17:09
gewijzigd

BERLIJN (ANP/RTR/AFP) - De president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, steunt het plan van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble om de EU verregaande bevoegdheden te geven om in te grijpen bij de nationale begrotingen via een zogenoemde valutacommissaris. Dat heeft Draghi gezegd tegen het Duitse blad Der Spiegel.

Draghi gaf aan volledig achter het plan van Schäuble te staan voor die nieuwe eurocommissaris. De valutacommissaris zou een vetorecht moeten krijgen over de begrotingen van nationale overheden als die niet voldoen aan de begrotingsregels van de EU. Schäuble opperde het idee vorige week.

,,Als we het vertrouwen in de eurozone willen herstellen, zullen landen een deel van hun soevereiniteit moeten overdragen naar het Europese niveau'', aldus Draghi.

,,Verschillende regeringen hebben nog niet begrepen dat zij hun soevereiniteit al lang geleden hebben verloren. Omdat zij hun schulden enorm hebben laten oplopen in het verleden, zijn ze nu afhankelijk van de goodwill van de financiële markten'', zei Draghi tegen Der Spiegel.

De ECB-president gaf verder aan dat de Europese integratie nog niet ver genoeg is doorgevoerd en dat meer stappen nodig zijn.

Draghi herhaalde in Der Spiegel zijn steun voor het programma van de ECB om obligaties van zwakke eurolanden te gaan opkopen. Dat plan zal de inflatie niet aanwakkeren, aldus Draghi. De ECB-president verdedigde het steunprogramma vorige week in het Duitse parlement.

Terug naar boven