r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-commissaris: EU verder uitbreiden

donderdag 25 oktober 2012, 18:34

WARSCHAU (ANP/AFP) - De Europese Unie moet zich stevig richten op uitbreiding met andere landen, ondanks scepsis in sommige lidstaten. Dat vindt EU-commissaris Stefan Füle, die verantwoordelijk is voor de uitbreiding.

De afgelopen jaren was het tempo van de uitbreiding verlaagd, omdat enkele landen hadden geklaagd over 'uitbreidingsvermoeidheid'. Onder meer Nederland stelde dat het beter was eerst de laatste toegetreden landen goed te integreren.

,,Uitbreidingsvermoeidheid is als een yeti (de Verschrikkelijke Sneeuwman in de Himalaya). Iedereen praat erover, maar niemand heeft het gezien'', zei de Tsjech Füle donderdag in Warschau bij een gesprek met leiders van Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije. Deze landen zijn grote voorstanders van EU-uitbreiding.

De EU-commissaris vindt dat de EU open moet staan voor kandidaat-landen die zich geloofwaardig hervormen. Dat is volgens hem ook in het belang van Europa. ,,Uitbreiding is nooit een probleem geweest, maar een oplossing.''

Zeker is dat Kroatië in juli toetreedt als 28e land van de EU. Daarna staan IJsland, Macedonië, Montenegro, Servië en het grote Turkije in de rij. Albanië heeft een aanvraag ingediend.

Delen

Terug naar boven