r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Dalli wil eerherstel

woensdag 24 oktober 2012, 17:35

BRUSSEL (ANP) - Voormalig Europees commissaris John Dalli wil eerherstel. De Maltees, die vorige week opstapte in verband met een fraudezaak, overweegt juridische stappen tegen wellicht de Europese Commissie en de voorzitter, José Manuel Barroso, in het bijzonder. Dat zei hij woensdag op een persconferentie.

Dalli herhaalde daar dat hij door Barroso gedwongen is op te stappen, maar dat er op de dag van vandaag geen formele ontslagbrief is. Dalli is bereid deze te schrijven mits Barroso daarom vraagt. Volgens de voorzitter is de mondelinge ontslagneming van Dalli, in het bijzijn van twee getuigen, echter voldoende en effectief. Er is volgens Barroso dan ook geen twijfel: Dalli is commissaris af.

De zaak draait om aantijgingen dat een Maltese zakenman die banden heeft met Dalli, een flinke som geld eiste van een Zweedse producent van het kauwtabak snus. Als tegenprestatie zou de zakenman de commissaris beïnvloeden. Dalli was namelijk bezig met nieuwe regelgeving voor de tabaksindustrie.

Dalli zou hiervan op de hoogte zijn geweest en zou niets hebben ondernomen om dit te stoppen of voorkomen. Hij ontkende opnieuw met klem de aantijgingen aan zijn adres. ,,Ik wist van niets. Hoe kan ik iets melden waar ik geen weet van heb?''

Volgens Dalli heeft hij te weinig tijd gekregen van Barroso om zich te bezinnen op de beschuldigingen en de te nemen stappen. Ook verweet Dalli Barroso met te weinig bewijs te komen op grond waarvan Barroso het ontslag eiste van Dalli. Tijdens de persconferentie kon Dalli echter minder goed duidelijk maken waarom hij dan toezegde ontslag te nemen.

Eerder op de dag was een brief van Barroso aan Dalli openbaar gemaakt. Daarin schrijft Barroso dat Dalli zich ,,als een voormalig commissaris met integriteit dient te gedragen''. Barroso bestempelde de klachten en beschuldigingen van Dalli aan het adres van de voorzitter als onbegrijpelijk.

Delen

Terug naar boven