r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Partij Spaanse premier Rajoy wint in thuisregio Galicië

zondag 21 oktober 2012, 22:35

MADRID (ANP/RTR) - De centrumrechtse partij van de Spaanse premier Mariano Rajoy heeft zondag de lokale verkiezingen in de regio Galicië gewonnen. Zijn Partido Popular (PP) kan volgens exitpolls rekenen op 39 tot 42 zetels. Dat zou betekenen dat PP haar absolute meerderheid in de noordwestelijke regio behoudt.

De verkiezingen in Galicië lijken daarmee uit te draaien op een flinke steun in de rug van de regering-Rajoy, die rigoureuze bezuinigingen doorvoert om het hoofd te bieden aan de schuldencrisis en de economische malaise die Spanje teisteren.

Verlies in de regio, waar Rajoy vandaan komt en zijn politieke loopbaan begon, zou door tegenstanders worden aangegrepen als bewijs dat de steun voor de strenge bezuinigingspolitiek onder de Spaanse bevolking ontbreekt.

De bezuinigingsmaatregelen leidden de afgelopen tijd tot massale demonstraties in Madrid en andere steden. Rajoy gaf tot nu toe geen krimp en hield vol dat de 'zwijgende meerderheid' begrijpt dat de ingrepen noodzakelijk zijn. Met de uitslag in Galicië, die ook zijn positie op het Europese toneel verstevigt, kan hij dat met meer stelligheid blijven beweren.

Tegelijkertijd lijkt het erop dat de regionale verkiezingen in het Spaanse Baskenland, die ook zondag werden gehouden, de centrale regering in Madrid een 'hoofdpijndossier' opleveren. Daar wonnen de partijen die streven naar een grotere of zelf algehele onafhankelijkheid.

Volgens de exitpolls won de linkse Baskische nationalistische partij PNV 24 tot 27 zetels, terwijl de pro-onafhankelijkheidspartij Bildu uitkomt op 23 tot 26 van de 75 parlementszetels.

Op 25 november gaan kiezers in de regio Catalonië naar de stembus. De prognose is dat ook de partijen die streven naar onafhankelijkheid de verkiezingen gaan winnen.

Delen

Terug naar boven