r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

China hekelt nieuwe EU-sancties tegen Iran

dinsdag 16 oktober 2012, 11:49
gewijzigd

PEKING (ANP/RTR) - China heeft dinsdag kritiek geleverd op de nieuwe sancties die de Europese Unie heeft afgekondigd tegen Iran. Peking wil dat partijen opnieuw om de tafel gaan zitten om de impasse rond het omstreden nucleaire programma van de islamitische republiek te doorbreken.

,,We zijn tegen de invoering van unilaterale sancties tegen Iran en we zijn van mening dat het gebruik van sancties niet fundamenteel de Iraanse nucleaire kwestie kan oplossen’’, zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. De zegsman zei te vrezen dat de nieuwe sancties de situatie alleen maar complexer zullen maken en tot meer confrontatie leiden.

China is de grootste importeur van ruwe olie uit Iran. China en ook Rusland zijn vaak erg terughoudend om Iran met sancties onder druk te zetten.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU besloten maandag om in principe alle transacties tussen Europese en Iraanse banken te verbieden. Ook alle activiteiten met de Iraanse centrale bank worden belet. Verder komt er onder meer een verbod op de import van gas. Met de sancties wil de EU onder meer de geldkraan voor het Iraanse nucleaire programma zo veel mogelijk dichtdraaien.

Delen

Terug naar boven