r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Thema-avond over EU, VS en Rusland met Thijs Berman, Groningen

Groningen, Martini Toren
wikimedia/Ra-smit
datum 1 november 2012 19:30
plaats Groningen
locatie Haddingestraat 10 Toon locatie
aanwezigen M. (Thijs) Berman e.a.
organisatie PvdA-afdeling Groningen

Wat is democratie? In verschillende delen van de wereld vaak iets anders. Naar aanleiding van de Amerikaanse verkiezingen op 6 november organiseert de werkgroep Internationaal van de PvdA afdeling Groningen op donderdag 1 november een thema-avond over verschillende vormen van “democratie”.

Sprekers en thema’s

Bram Schultinge was als waarnemer van het European Institute for Democratic Participation (EIDP) aanwezig bij de Russische presidentsverkiezingen in maart van dit jaar. Hij zal vertellen over zijn ervaringen bij deze verkiezingen vol met incidenten. Poetin won, maar was dit een democratisch proces? Is een democratie eigenlijk wel mogelijk in Rusland? Het land kent geen traditie op dit terrein en heeft nog een lange weg te gaan.

Thijs Berman, Europarlementariër voor de PvdA, gaat in op de ontwikkelingen in Europees verband. Europa is de bakermat van de democratie en de bevoegdheden van het Europees Parlement worden geleidelijk uitgebreid. Maar toch vinden veel mensen Europa niet democratisch. Komt dit door de grote afstand met Brussel? Is het een gebrek aan aansprekende politici, waarmee mensen zich kunnen identificeren? Of gaat dit langzaam veranderen nu het voor iedereen duidelijk wordt hoe belangrijk de Europese besluitvorming is? Hoe gaat de toekomstige Europese democratie eruitzien?

Maarten Zwiers, historicus aan de Rijksuniversiteit Groningen, is gespecialiseerd in Amerikaanse politieke geschiedenis. Hoewel de Verenigde Staten zich graag presenteren als “the arsenal of democracy,” blijkt het democratisch gehalte van het land zelf vaak tegen te vallen. In het verleden zijn verschillende groepen uitgesloten van het politieke proces, soms openlijk, soms subtiel. De erfenis van dit verleden is nog steeds merkbaar in de huidige Amerikaanse maatschappij. Hoe wordt politieke macht verkregen en verdeeld in de VS? Is deze macht te koop? En hoe democratisch is een tweepartijenstelsel eigenlijk? Maarten Zwiers gaat in op deze zaken en zal voorspellen wie de Amerikaanse verkiezingen gaat winnen!

Programma

19:30 Zaal open (koffie en thee)

20:00 - 20:30 Een verslag van de laatste Russiche verkiezingen: Bram Schultinge

20:30 - 21:00 De ontwikkeling in de EU: Thijs Berman

21:00 - 21:30 Wie gaat de Amerikaanse verkiezingen winnen? Maarten Zwiers historicus aan de Rijksuniversiteit Groningen

21:30 - 22.30 Discussie en borrel

Waar en wanneer

Donderdag 1 november, 20.00 uur, Haddingestraat 10, Groningen.

Aanmelden

Wilt u erbij zijn? Stuur dan een e-mail naar rharbers[at]europa.pvda.nl.


Terug naar boven