r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Portugal keert terug op obligatiemarkt

woensdag 3 oktober 2012, 13:54
gewijzigd

LISSABON (ANP/RTR) - Portugal heeft zich woensdag voor het eerst sinds het land Europese noodsteun ontving weer gemeld op de obligatiemarkten. Het land wist met succes korte leningen te verruilen voor langer lopende verplichtingen.

Portugal verkocht voor 3,8 miljard euro aan 3-jarige obligaties. Die komen in de plaats van leningen die in september 2013 zouden aflopen.

Analisten zagen de geslaagde financiële operatie als een positief signaal voor Portugal, dat door forse bezuinigingen kampt met een aanhoudende recessie. ,,De omvang van de ruil is zeer behoorlijk en laat volgens mij zien dat er investeerders zijn die vertrouwen hebben in de vooruitzichten van Portugal en de eurozone'', aldus een obligatiestrateeg van Crédit Agricole.

Portugal kreeg in april vorig jaar 78 miljard euro aan noodleningen toegezegd van Europa en het IMF. In ruil voor die steun moet Portugal zijn economie hervormen. In dat kader presenteert minister van Financiën Vitor Gaspar naar verwachting later op de dag nieuwe bezuinigingsmaatregelen die ervoor moeten zorgen dat Portugal aan de eisen van zijn geldschieters blijft voldoen.

De noodleningen waren noodzakelijk omdat Portugal niet meer tegen betaalbare rentes geld kon ophalen op de financiële markten. In de maanden voor de steunaanvraag steeg de rente op 10-jarige Portugese obligaties tot ruim 17 procent. Woensdag stond het rendement op die leningen op circa 9 procent.

Terug naar boven