r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Omstreden anti-homowet aangenomen in Oekraïne

dinsdag 2 oktober 2012, 18:37

KIEV (ANP) - Het parlement van Oekraïne heeft een omstreden homowet aangenomen. Die verbiedt ,,propaganda'' voor homoseksualiteit. Mensen die de wet overtreden, kunnen maximaal 5 jaar gevangenisstraf krijgen. Media mogen niet meer over homoseksualiteit publiceren.

De wet zorgde internationaal voor kritiek. In Oekraïne zelf waren er protesten maar die bleven vrij beperkt. In juli protesteerde een handjevol mensen voor het parlementsgebouw in Kiev tegen de wet.

Volgens het parlement werkt homopropaganda verspreiding van hiv, het virus dat aids kan veroorzaken, in de kaart en brengt ze traditionele familiewaarden in gevaar.

Europarlementariër Marije Cornelissen (GroenLinks) is teleurgesteld dat de ,,schandelijke wet'' is aangenomen. ,,De wet werpt de positie van homo-activisten en homo's in Oekraïne jaren terug.''

Cornelissen hoopt met collega's uit het Europarlement druk op Oekraïne uit te oefenen. Het land wil ook dat Oekraïners zonder visum naar EU-landen kunnen reizen en de politica hoopt dat EU-landen Oekraïne dwingen te kiezen voor visumvrij reizen ten koste van de homowet. Volgens de politica moet de wet nog in tweede lezing door het Oekraïense parlement worden aangenomen.

Terug naar boven