r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

20 jaar internet markt: op zoek naar oplossingen voor de voornaamste zorgpunten

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op donderdag 27 september 2012, 15:35.

De interne markt viert dit jaar haar 20ste verjaardag. De interne markt is uitgegroeid tot meer dan 500 miljoen consumenten en een economische activiteit die 11 miljard euro overstijgt aan waarde. Toch is er nog altijd een kloof tussen verwachtingen en realiteit. De Parlementaire commissie voor Interne Markt nam op dinsdag 25 september een verslag aan dat oplossingen biedt voor de problemen die burgers en bedrijven ondervinden op de interne markt.

Het gaat met name om erkenning van professionele kwalificaties, het openen van bankrekeningen, belastingskwesties over de grenzen heen en het registreren van een wagen in het buitenland.

De Portugese christendemocraat Regina Bastos stelde haar verslag op naar aanleiding van een enquête van de Europese Commissie over de 20 grootste bezorgdheden van Europese burgers en bedrijven ten aanzien van de interne markt. Het verslag zal in oktober ter stemming worden voorgelegd tijdens de plenaire vergadering.

Een gebrekkige informatievoorziening over burgerrechten, een kloof tussen de Europese wetgeving en de daadwerkelijke uitvoering daarvan in de lidstaten en een wetgevingstekort (in sommige gevallen is de wetgeving niet toegespitst op de verwachtingen van burgers en bedrijven) liggen aan de basis van de problemen die in de enquête werden aangegeven.

Bastos' verslag roept de Commissie op om concrete plannen uit te werken om de genoemde problemen aan te pakken. Verder legt ze de nadruk op erkenning van professionele kwalificaties, versterking van mobiliteitprogramma's voor jongeren en de tijdige omzetting van Europese wetgeving over de interne markt naar nationale wetgeving.

REF. : 20120921STO51987


Terug naar boven