r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Van Miltenburg gaat Tweede Kamer voorzitten

dinsdag 25 september 2012, 22:07

DEN HAAG (ANP) - Anouchka van Miltenburg (VVD) volgt Gerdi Verbeet (PvdA) op als voorzitter van de Tweede Kamer. Ze kreeg de voorkeur van de parlementariërs boven Khadija Arib van de PvdA en Gerard Schouw van D66.

In een eerste reactie zei Van Miltenburg dat ze nu ,,de mooiste functie in het parlement'' heeft. Ze zei vooral te hopen dat ze de volle periode van vijf jaar Kamervoorzitter kan blijven.

Al in de eerste ronde kreeg Van Miltenburg de meeste stemmen. Na twee stemrondes viel Schouw af. Uiteindelijk won Van Miltenburg in de derde ronde met 90 stemmen. Arib bleef steken op 56 stemmen.

Van Miltenburg (45) zit sinds januari 2003 in de Kamer en was de afgelopen twee jaar vicevoorzitter van de VVD-fractie. Ze had zich in haar sollicitatiebrief gepresenteerd als iemand die als een ,,vrolijke voorzitter'' met gevoel voor de inhoud wil bijdragen aan een goede sfeer en aan een effectieve en inhoudelijke vergadering. Ze wil elektronische stemkastjes invoeren en een 'papierloos' parlement waarin Kamerleden hun stukken lezen op een tablet en niet meer printen. Ze wil ook experimenteren met een twitterdebat.

De liberalen bekleden nu een reeks vooraanstaande posten. De partij heeft voorzitterschap van zowel de Eerste als de Tweede Kamer in handen. Het lijkt erop dat de VVD opnieuw de premier levert en ook eurocommissaris Neelie Kroes is van VVD-huize.

Tijdens haar 'sollicitatiegesprek' zei Van Miltenburg zich te beseffen dat dit punt gevoelig kan liggen liggen in de Kamer. Ze verklaarde de profielschets voor het Kamervoorzitterschap te hebben afgewacht om te zien of het parlement hechtte aan de verdeling van de posten aan het Binnenhof.

De sollicitatieprocedure duurde inclusief een onderbreking ongeveer vijf uur. De enige ophef was er toen de PVV liet weten tegen de kandidatuur van Arib te zijn omdat ze ook de Marokkaanse nationaliteit heeft. PVV-Kamerlid Louis Bontes verweet haar niet loyaal te zijn aan Nederland en de Marokkaanse koning te gehoorzamen.

Arib weersprak de aantijgingen. ,,Ik gehoorzaam niemand. Ik dien één land en dat is dit land. Dat doe ik al 14 jaar als volksvertegenwoordiger.''

Van Miltenburg zei na afloop dat Arib ,,majestueus'' had gereageerd op de beschuldigingen van de PVV, die ze overigens niet over de grens van het betamelijke vond omdat dit debat nu juist over personen ging.

Delen

Terug naar boven