r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Staatssecretaris Knapen tegen gemeenschappelijke begrotingsplannen van EU-president

maandag 24 september 2012, 16:18
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - Den Haag ziet het niet zitten dat EU-lidstaten gezamenlijke verantwoordelijkheid over hun begrotingen krijgen, zoals Europees president Herman Van Rompuy suggereert voor de eurolanden. Nederland wil het toezicht op begrotingsdiscipline bij de Europese Commissie houden.

Dat stelde staatssecretaris Ben Knapen (Europese Zaken) maandag in Brussel. Hij reageerde op voorstellen van Van Rompuy voor meer economische en monetaire samenwerking.

,,Wij willen de positie van de Europees Commissaris voor de Euro en Economische Zaken zo sterk mogelijk hebben'', benadrukte Knapen. Anders loop je het risico dat de 17 eurolanden telkens gaan bepalen wat je met een bepaalde begroting doet, vreest de bewindsman.Het demissionaire kabinet in Den Haag vindt toezicht door de commissaris op het nakomen van afspraken objectiever.

Knapen benadrukt dat het nodig is dat de nieuwe Tweede Kamer snel zijn standpunten over de voorstellen van Van Rompuy inneemt. ,,Begin oktober moet duidelijk zijn wat onze posities zijn. Hoe sneller wij onze standpunten en posities kunnen inbrengen, hoe beter het is om er aan het einde van de rit dingen van terug te zien'', aldus de staatssecretaris.

Terug naar boven