r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Minister Rosenthal: 'Sancties Syrië moeten efficiënter'

donderdag 20 september 2012, 11:50
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - Vertegenwoordigers van meer dan 60 landen zijn donderdag in Den Haag bijeengekomen om te beraadslagen over aanscherping van de sancties tegen Syrië. Gastheer Uri Rosenthal, minister van Buitenlandse Zaken, pleitte ervoor om de maatregelen tegen het Assad-bewind efficiënter te maken.

De EU heeft al een olie-embargo tegen Syrië, waardoor het land 90 procent van de inkomsten uit de verkoop van de fossiele brandstof misloopt. Maar het land zoekt naar ,,ontsnappingsroutes'' om de olie elders te slijten, aldus Rosenthal. Daarom is het volgens de bewindsman belangrijk dat meer landen meedoen aan de internationale inspanning om het Assad-bewind te isoleren.

,,Het geweld in Syrië moet stoppen. Geen regering mag zijn volk zo behandelen'', aldus Rosenthal bij de opening van de bijeenkomst in het Scheveningse Kurhaus. Bij de bijeenkomst van de Vrienden van Syrië staan sancties in de financiële sector centraal.

Rosenthal pleitte voor ,,slimme sancties'', ook op internetgebied. Zo mag het Assad-bewind geen toegang meer krijgen tot nieuwe technologie om websites te censureren of het gedrag van mensen op het wereldwijde netwerk te volgen. De oppositie in Syrië maakt veel gebruik van internet om de buitenwereld op de hoogte te houden van de onderdrukking in het Arabische land en het bloedige optreden van het overheidsapparaat.

Naast het olie-embargo heeft de EU al een wapenembargo ingesteld tegen Syrië. Ook zijn er reisbeperkingen opgelegd aan Assad en zijn familieleden. In totaal vallen 156 Assad-trawanten onder de visabeperkingen en zijn hun tegoeden bevroren. Ook zijn van 50 bedrijven en organisaties bankrekeningen geblokkeerd en mogen zij geen handel meer drijven met de landen van de unie.

Terug naar boven