r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Juncker waarschuwt voor te snelle bankenunie

dinsdag 18 september 2012, 23:00

BERLIJN (ANP/AFP) - De Europese Unie moet niet overhaast te werk gaan bij het oprichten van een bankenunie. Dat zei Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de zogenoemde eurogroep, dinsdag tegen een regionale Duitse televisiezender.

,,Het is waar dat wij een bankenunie en toezicht op banken zo snel mogelijk willen instellen. Maar het is ook waar dat wij daarvoor de nodige tijd moeten nemen. Ik ben voor een goede voorbereiding, niet voor een gehaaste introductie van een bankenunie'', aldus Juncker.

Europese leiders spraken in juni af om een gezamenlijk toezichtssysteem op te zetten voor de banken in Europa. De Europese Centrale Bank zou daarvoor een toezichtsorgaan moeten optuigen. Er is sindsdien wel discussie ontstaan of de ECB alle Europese banken in de gaten moet houden, of alleen de grote instellingen, de zogenoemde 'systeembanken'. Juncker zei dinsdag dat hij in grote lijnen de visie van de Duitse minister van Financiën deelde dat de ECB in eerste instantie alleen op de grote banken moet toezien.

Delen

Terug naar boven