r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Meer aandacht voor Nederlandse export naar opkomende economieën

dinsdag 18 september 2012, 18:04

DEN HAAG (ANP) - Nederland doet het minder goed in de export naar landen met de snelstgroeiende economieën dan omringende landen als België, Groot-Brittannië en Frankrijk. Procentueel exporteren zij 1,5 keer zo veel naar deze landen dan Nederland. Duitsland voert procentueel drie keer meer uit naar onder meer Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika.

Daarom gaat het kabinet meer aansluiting zoeken met deze groeiende economieën op zowel economisch als cultureel terrein. Dat blijkt uit de dinsdag gepresenteerde begroting van minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken voor het jaar 2013.

Vooral de versterking van de handel met Azië is belangrijk. Ook Birma, waar meer openheid komt, biedt voor Nederland economische kansen. Met Rusland is volgend jaar een speciale viering van de betrekkingen.

De versterking en het veilig stellen van de Nederlandse belangen in het buitenland, is een van de pijlers onder het buitenlandbeleid. Dat gebeurt onder meer via economische diplomatie, samenwerking binnen de NAVO en via een sterke Europese Unie.

Terug naar boven