r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Samsom: "Niet kiezen tussen samenwerking Berlijn of Parijs'

woensdag 12 september 2012, 8:50
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - PvdA-leider Diederik Samsom verwijt VVD en CDA bij de aanpak van de eurocrisis te zwaar in te zetten op de samenwerking met Duitsland, en daarmee tweespalt te veroorzaken met onder meer Frankrijk.

VVD-leider Mark Rutte sprak eerder op de dag de vrees uit dat Samsom de zorgvuldig opgebouwde relatie met de Duitse regering in de eurocrisis wil omruilen voor een band met de nieuwe Franse regering. Ook CDA-leider Sybrand Buma daagde Samsom dinsdagavond tijdens het slotdebat bij de NOS uit te kiezen voor de Duitse lijn van strakke begrotingsdiscipline.

,,Het is een misvatting dat deze crisis op te lossen is met een keuze tussen Parijs en Berlijn'', zei Samsom. ,,Europa is niet van assen, Europa is van samenwerken. Anders kom je nooit uit deze crisis.''

Rutte en Buma denken dat Samsom zich wil spiegelen aan het beleid van de Franse president François Hollande, dat volgens hen onder meer tot hogere belastingen, slechtere pensioenen en hogere schulden leidt.

Samsom wees Buma er in een onderling debat op dat de verhoging van de belastingen in Frankrijk naar verhouding lager uitpakt dan het CDA eerder dit jaar met VVD, D66, GroenLinks en ChristenUnie afsprak in het begrotingsakkoord.

Terug naar boven