r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter
Niet/beperkt geactualiseerd na 31 juli 2014.

Verkiezingen Europees Parlement 2014

Europese Verkiezingen 22 mei 2014 - actie. reactie. impact.

In mei 2014 hebben miljoenen stemmers uit 28 EU-lidstaten deelgenomen aan de Europese Parlementsverkiezingen. Volgens het Europees Parlement waren dit de belangrijkste Europese verkiezingen in de geschiedenis van het Europese project. Europarlementariërs worden gekozen voor een termijn van vijf jaar. In Nederland waren er 26 zetels te verdelen.

Bij deze verkiezingen hebben Europese burgers de kans gekregen om hun stem te laten horen over het Europese crisisbeleid en over ideeën voor diepere economische en politieke samenwerking. Ook waren het de eerste verkiezingen sinds het Europees Parlement op basis van het Verdrag van Lissabon over een aantal nieuwe bevoegdheden beschikt. Daarnaast moest bij de benoeming van een nieuwe Commissievoorzitter voor het eerst expliciet rekening worden gehouden met de uitslag van de verkiezingen.

De verkiezingen werden in Nederland op 22 mei 2014 gehouden.

Delen

Inhoud

1.

Data en wijze van verkiezen

Aanvankelijk waren de verkiezingen voor juni gepland, maar een overgrote meerderheid van het Europees Parlement was voor vervroeging naar mei. Doordat de verkiezingen in mei plaatsvonden, had het nieuwe parlement meer voorbereidingstijd voor de verkiezing van de voorzitter van de Europese Commissie.

Per land zijn verkiezingen gehouden. De precieze datum waarop Europeanen hun stem konden uitbrengen verschilde per land (van donderdag 22 tot en met zondag 25 mei 2014). In Nederland stemmen burgers op kandidaten van één van de partijen die in Nederland deelnamen. Burgers van het ene land kunnen niet stemmen op kandidaten uit een ander land.

Er waren in totaal 751 zetels te verdelen; 750 voor de 'gewone' Europarlementariërs en één voor de voorzitter. 26 zetels in het Europees Parlement waren gereserveerd voor in Nederland verkozen parlementariërs.

2.

Opkomst en uitslagen

Het CDA is met vijf zetels in Nederland de grootste partij geworden bij de Europese verkiezingen in 2014. Hoewel D66 de meeste stemmen kreeg, kwam er voor het CDA dankzij een lijstverbinding met ChristenUnie/SGP een extra restzetel bij (toelichting). Opvallend is dat de PVV een zetel verloor in het Parlement, terwijl eurosceptische partijen in de andere lidstaten veelal winst hebben geboekt. Voor Nederland waren er 26 van de in totaal 751 zetels te verdelen.

Op Europees niveau gaven burgers een duidelijk eurosceptisch geluid. Het Franse Front National kreeg maar liefst 25 procent van de stemmen; in het Verenigd Koninkrijk boekte UKIP een grote overwinning. De anti-EU-partijen vormen nog wel een duidelijke minderheid in het Europees Parlement.

3.

Meer informatie

Delen

Terug naar boven