r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Noordzee onderbenut voor duurzame energie

dinsdag 21 augustus 2012, 12:05

DEN HAAG (PDC) - Nederland gebruikt zijn deel van het Noordzeegebied te weinig voor duurzame energie. Engeland heeft plannen voor windfarms met een gezamenlijk vermogen van 32.000 megawatt. De Duitsers werken momenteel aan meer dan 78 windparken. De Nederlandse Exclusieve Economische Zone in de Noordzee blijft vooralsnog leeg.

In 2020 moet Nederland zijn Europese doelstellingen halen: veertien procent van de gebruikte energie moet dan duurzaam zijn opgewekt. ‘Zonder grote investeringen in de windenergie, halen we dat doel niet,’ zegt Michiel Müller van adviesbureau Ecofys in dagblad Trouw.

Energiebedrijf Eneco heeft al een grootschalig project aangekondigd voor in de Noordzee; op 43 kilometer van de kust tussen Zandvoort en Noordwijk komt het windpark Luchterduinen. Dit windpark zal drieënveertig turbines bevatten met een gezamenlijk vermogen van 129 megawatt. De rijksoverheid heeft een miljard euro bijgedragen aan dit project.

De investeringsmaatschappij Typhoon Offshore is bezig met de ontwikkeling van een windpark vijfenvijftig kilometer ten noorden van Schiermonnikoog. Het zal 150 windturbines bevatten en goed zijn voor een gezamenlijk vermogen van 600 megawatt. Het Ministerie van Economische Zaken heeft al 4,4 miljard euro toegelegd, maar Typhoon zoekt nog 2,4 miljard euro aan investeringen. Naar verwachting zullen tegen 2016 ongeveer 800.000 gezinnen hiervan kunnen leven.   

Bron: Trouw, 18 augustus 2012

Delen

Terug naar boven