r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'Finland wil niet betalen voor andermans schulden'

vrijdag 6 juli 2012, 16:49

HELSINKI (ANP/AFP) - Finland is niet van plan om op te draaien voor de schulden van andere landen in de eurozone. Dat zei de Finse minister van Financiën Jutta Urpilainen vrijdag in een interview met de Finse zakenkrant Kauppalehti.

,,Collectieve verantwoordelijkeheid voor de schulden, het economisch beleid en risico's van andere landen, daar moeten we niet toe bereid zijn'', zei de minister.

De krant interpreteerde dat Finland zou overwegen uit de eurozone te stappen, maar deze interpretatie werd later van de hand gewezen door een woordvoerder van de minister. ,,Alle beweringen dat Finland de euro zou verlaten zijn simpelweg onjuist'', aldus de woordvoerder.

Urpilainen zei eerder dat Finland een harde lijn blijft volgen bij de vraag of er meer noodkredieten aan eurolanden moeten worden verstrekt. ,,We zijn constructief en we willen de crisis oplossen, maar niet tegen elke prijs'', benadrukte de minister donderdag in de krant Helsingin Sanomat.

De harde lijn van de Finnen uitte zich de afgelopen maanden onder meer in de eis dat Finland onderpand krijgt in ruil voor deelname aan steunoperaties voor Griekenland en de Spaanse bankensector. Daarnaast gaven de Finnen afgelopen week aan niet akkoord te willen gaan met het plan om het Europese noodfonds in staat te stellen om obligaties van eurolanden op te kopen. Die maatregel, bedoeld om de leenkosten van landen als Spanje en Italië te kunnen drukken, werd eind vorige week overeengekomen tijdens de nachtelijke eurotop in Brussel.

Minister Jan Kees de Jager van Financiën heeft zijn Finse collega vrijdag nog gesproken en weet zeker dat ook Finland gecommitteerd is aan de euro en in de eurozone wil blijven. Dat zei hij na afloop van de ministerraad. Hij wilde niet speculeren over andere scenario's. ,,Wij hebben 't beste secenario.'' Nederland heeft alleen maar plan A; er is geen plan B.

Delen

Terug naar boven