r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

IJsland kiest Grímsson opnieuw als president

zondag 1 juli 2012, 7:23

REYKJAVIK (ANP/DPA) - President Ólafur Ragnar Grímsson is zaterdag gekozen voor een vijfde ambtstermijn als president van IJsland. Bij de verkiezing versloeg hij zijn voornaamste tegenkandidate, de 37-jarige tv-journaliste Thóra Arnórsdóttir zonder politieke ervaring.

Grímsson kreeg circa 51 procent van de stemmen, aldus een prognose van tv-zender RUV zondagmorgen na het tellen van de helft van de stemmen. Arnórsdóttir kwam niet verder dan 33 procent.

De socialist Grímsson(69) regeert het kleine land sinds 1996. Hij is tegen het EU-lidmaatschap van zijn land, dat de centrumlinkse regering in 2009 heeft aangevraagd. Grímsson vreest dat IJsland dan soevereiniteit verliest. Hij blokkeerde tweemaal de terugbetaling van 1,6 miljard euro die Nederland had voorgeschoten na het faillissement van Landsbanki.

De voormalige universiteitsprofessor Grímsson had in januari gezegd dat hij zich niet meer herkiesbaar zou stellen. Maar na een petitie van een vijfde van de inwoners veranderde hij van mening. Sindsdien nam hij in de peilingen de leiding over van Arnánsdóttir, die haar campagne ook enige tijd onderbrak voor een bevalling.

Zaterdag mochten circa 236.000 van de 320.000 IJslanders hun stem uitbrengen op de zes kandidaten voor het presidentsschap. In de lente 2013 volgen parlementsverkiezingen.

Terug naar boven