r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Cyprus nieuwe voorzitter Europese Unie

zondag 1 juli 2012, 11:00

BRUSSEL (ANP) - Cyprus neemt vandaag het stokje over van Denemarken als voorzitter van de Europese Unie. Het is het eerste EU-voorzitterschap voor het land, dat in 2004 toetrad tot de unie. Het komende halfjaar zullen Cypriotische bestuurders vrijwel alle vergaderingen van de ministers van de 27 EU-lidstaten leiden.

Het Cypriotische voorzitterschap komt op een pikant moment. Nog maar enkele dagen geleden vroeg het euroland Europese noodsteun aan. Maar desondanks denken de Cyprioten een goed voorzitter te kunnen zijn. Ze willen zich vooral inzetten voor een ,,betere'' unie.

Het voorzitterschap van Cyprus ligt gevoelig bij de Turken, die lid willen worden van de Europese gemeenschap. Het eiland Cyprus werd na de Turkse invasie van 1974 gesplitst in een zuidelijk Grieks deel (Republiek Cyprus) en de Turkse Republiek Noord-Cyprus.

Alleen het zuidelijke Cyprus is lid van de EU. De Turkse regering in Ankara weigert deze situatie te erkennen, wat een impasse betekent bij de onderhandelingen over toetreding. Turkije zou het Cypriotische voorzitterschap willen boycotten.

Terug naar boven