r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Absolute meerderheid voor partij Hollande

maandag 18 juni 2012, 3:18

PARIJS (ANP) - De Socialistische Partij (PS) van de nieuwe Franse president François Hollande heeft zondag in de parlementsverkiezingen een absolute meerderheid veroverd in de Nationale Vergadering, de Franse Tweede Kamer. In de Senaat hadden de socialisten al een meerderheid.

De fractie van de PS krijgt 314 van de 577 zetels, aldus de publieke omroep France 2. Daardoor zijn de socialisten niet afhankelijk van extreem links en de Groenen. De rechtse oppositie haalde 229 zetels.

Hollandes ex-partner Ségolène Royal, met wie hij vier kinderen heeft, sleepte als één van de weinige bekende socialistische kandidaten geen zetel in de wacht. Ze verloor in haar kiesdistrict in het westen van het land van een rivaliserende socialist, Olivier Falorni. Die kreeg openlijk steun van de huidige partner van Hollande, Valérie Trierweiler. Ook voormalig minister van Cultuur Jack Lang keert niet terug in het parlement.

Het Franse kiesstelsel werpt obstakels op voor kleine partijen. Toch is het dit keer het radicaal rechtse Front National gelukt vier zetels te winnen. De laatste keer dat de partij in het parlement kwam, was bij de verkiezingen in 1997. Partijleidster Marine Le Pen, dochter van oprichter Jean-Marie Le Pen, werd echter niet gekozen. Ze verloor met een krappe marge in een verpauperd mijnwerkersstadje bij Lille en wil een hertellen eisen. Haar nichtje Marion Maréchal-Le Pen, de 22-jarige kleindochter van de oprichter van de partij, is wel gekozen. Zij wordt het jongste lid van het nieuwe parlement.

Delen

Terug naar boven