r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Peilingen: Franse PS wint op eigen houtje meerderheid

zondag 17 juni 2012, 20:38

PARIJS (ANP) - De Socialistische Partij (PS) van de nieuwe Franse president François Hollande heeft zondag in de parlementsverkiezingen een absolute meerderheid gewonnen in de Franse Tweede Kamer, de Nationale Vergadering. Dit schatten media op grond van peilingen onder kiezers die al hadden gestemd.

De PS kan op wel 308 en mogelijk meer zetels rekenen in de kamer van 577 zetels, aldus de publieke omroep France 2 op basis van twee gerenommeerde onderzoeksbureaus. Een andere opiniepeilier voorzag zelfs 320 zetels voor de PS. Steun van een andere linkse partij heeft de PS dan niet eens nodig. De Franse Senaat heeft al een linkse meerderheid.

Hollandes ex-partner waarmee hij vier kinderen heeft, Ségolène Royal, behoort tot de relatief kleine groep socialistische kandidaten die geen zetel in de wacht sleepte. Ze verloor in haar kiesdistrict in het westen van het land van een rivaliserende socialist, Olivier Falorni. Hij kreeg openlijk steun van de huidige partner van Hollande, Valérie Trierweiler. Ook voormalig minister van Cultuur Jack Lang keert niet terug in het parlement.

Het Franse kiesstelsel werpt obstakels op voor kleine partijen. Toch is het dit keer het radicaal rechtse Front National gelukt een klein aantal zetels te winnen. Partijleidster Marine Le Pen, dochter van oprichter Jean-Marie Le Pen, lijkt er niet in geslaagd te zijn. Maar volgens de publieke omroep France 2 is Marion Maréchal-Le Pen, de 22-jarige kleindochter van de oprichter van de partij, wel gekozen.

Delen

Terug naar boven