r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Eneco bouwt windmolenpark zonder hulp EU

vrijdag 8 juni 2012, 13:33

ZANDVOORT (ANP) - Energieconcern Eneco gaat het windmolenpark voor de kust van Zandvoort en Noordwijk minder hoog maken dan eerst het plan was. Dat heeft een woordvoerder van Eneco vrijdag gezegd. Er komen geen molens van 175 meter hoog, maar alle 43 windmolens worden 139 meter.

Voor de hogere molens had Eneco subsidie van de Europese Unie nodig. De subsidieaanvraag was al in gang gezet, maar het bedrijf ziet daar nu van af. Volgens Eneco duurt het te lang voordat daar duidelijkheid over komt.

Vanuit Zandvoort, Bloemendaal en Noordwijk is veel tegenstand, omdat het windmolenpark de horizon zou 'vervuilen'. ,,De gemeenten Zandvoort, Bloemendaal en Noordwijk zullen blij zijn dat de molens niet hoger worden'', stelt hun advocaat Maarten Kamp. Maar volgens hem blijven de gemeenten hun strijd tegen het park voortzetten. ,,Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie moet bij het verlenen van de vergunning rekening houden met alle functies van de kust. Ook de toeristische. Die is in deze vergunning niet meegenomen.''

Het windmolenpark komt op 23 kilometer van de kust. De aanleg liep sowieso al vertraging op. Volgens de laatste planning moet het medio 2015 operationeel zijn. Het park moet stroom gaan leveren aan 135.000 huishoudens.

Terug naar boven