r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

President Kroatië boycot inauguratie Nikolic

woensdag 6 juni 2012, 16:05

ZAGREB (ANP) - De Kroatische president Ivo Josipovic gaat uit protest maandag niet naar de inauguratie van de Servische president Tomislav Nikolic. Dat meldden media in Kroatië en Servië woensdag. De Kroatische president stoort zich aan enkele uitspraken van zijn collega in Servië.

Kort na zijn verkiezing zei Nikolic dat in de Bosnische moslimenclave Srebrenica geen sprake was van genocide door Bosnisch-Servische troepen, maar hooguit van misdaden. Dat leidde tot kritiek van Nederland, de EU, de VS en anderen. Eerder had hij gezegd dat het Kroatische stadje Vukovar eigenlijk een Servische stad is, omdat dat de meeste inwoners van dit Donaustadje Serven zijn. Met name die laatste uitspraak deed in Kroatië veel stof opwaaien.

De Kroatische president vindt dat zijn Servische collega in de praktijk moet bewijzen dat hij zich wil inzetten voor de Europese waarden en wederzijdse betrekkingen. ,,De standpunten die Nikolic tot nu toe heeft verkondigd, staan volgens hem echter ver van die Europese waarden.

Terug naar boven