r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU en VS akkoord over veiligheid luchtvracht

vrijdag 1 juni 2012, 14:52
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - Luchtvaartmaatschappijen die vracht vervoeren tussen de Verenigde Staten en Europa, kunnen een vermindering van de administratieve rompslomp tegemoetzien. Brussel en Washington hebben een akkoord bereikt over wederzijdse erkenning van elkaars veiligheidsprocedures, zo maakte de Europese Commissie vrijdag bekend.

Tot dusver moesten luchtvervoerders die met vracht over de Atlantische Oceaan vliegen, aan de veiligheidsvoorschriften van zowel de VS als de EU voldoen. In de praktijk betekende dit dat vliegtuigen zowel op de luchthaven van vertrek als op de eindbestemming uitvoerige controles moesten ondergaan. Dat bracht vertragingen en hoge kosten met zich mee.

Door het akkoord, waar jaren aan is gewerkt, hoeven dergelijke controles nu nog maar één keer te worden uitgevoerd, in de VS of in Europa. De Europese Commissie schat dat dit alleen al in de EU leidt tot tientallen miljoenen euro's aan kostenbesparingen voor de luchtvaartsector.

Europees commissaris Siim Kallas (Transport) sprak van een grote stap voorwaarts. ,,Wij rekenen af met dubbele veiligheidscontroles, zonder te tornen aan de hoge mate van veiligheid'', aldus de Est. ,,Dat betekent enorme besparingen voor vrachtvervoerders wat betreft tijd en geld.''

Luchtvaartmaatschappijen hebben het Amerikaans-Europese akkoord verwelkomd. ,,Luchtvracht is van vitaal belang voor de wereldeconomie'', aldus topman Tony Tyler van de internationale brancheorganisatie IATA. ,,Naar waarde gerekend wordt 35 procent van de internationaal verhandelde goederen vervoerd door de lucht. Het is cruciaal voor het bedrijfsleven dat die zendingen zowel veilig als efficiënt verlopen.''

Terug naar boven