r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Samsom en Europese socialisten willen maatregelen voor economische groei (2)

woensdag 23 mei 2012, 16:42

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe PvdA-leider Diederik Samsom heeft woensdag voor het eerst kennisgemaakt met veel andere linkse leiders van EU-landen. In de marge van de informele EU-top in Brussel had hij een onderonsje met de nieuwe Franse premier Jean-Marc Ayrault, lunchte hij met de Vlaamse leider Bruno Tobback en schudde hij handen met bijvoorbeeld met de Griekse oud-premier Evangelos Venizelos.

Bij een socialistische voorbespreking van de EU-top eisten Samsom en zijn geestverwanten meer concrete acties voor economische groei. Zo moet de kredietverlening door banken op gang komen, eventueel met microkredieten. Ook moet jeugdwerkloosheid worden bestreden.

,,We moeten durven investeren’’, zei Samsom tegen het ANP, doelend op EU-projectobligaties en EU-regiosubsidies. ,,We moeten ook bereid zijn om de begrotingseisen wat slimmer toe te passen en een bankenbelasting in te voeren.’’

Linkse partijen merken dat hun invloed groeit. ,,Met de komst van een socialistische president in Frankrijk, het op een na grootste land van Europa, is het duidelijk dat er wat verandert in de Europese agenda’’, zei de voorzitter van het Europarlement, de Duitse socialist Martin Schulz.

De Griekse oud-premier George Papandreou noemde de informele EU-top een ,,maak-of-breekmoment’’ voor zowel Griekenland als Europa. ,,We zijn het kissebissen en zwartepieten voorbij. Nu moeten we onze krachten bundelen en investeren in groei door een financiëletransactietaks.’’

De regeringsleiders van de 27 EU-landen komen in de avond bijeen.

Terug naar boven