r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Frankrijk slaat linksaf met Hollande (2)

zondag 6 mei 2012, 21:39

PARIJS (ANP) - Frankrijk heeft zondag de socialist François Hollande gekozen tot president. Het land kiest daarmee op een voor Europa cruciaal moment voor een linkse politiek.

De 57-jarige Hollande kreeg ongeveer 52 procent van de stemmen. Nicolas Sarkozy moest het doen met 48 procent. De centrumrechtse president wenste Hollande binnen 20 minuten na het sluiten van de stembureaus geluk.

Hollande zei in zijn woonplaats Tulle dat de Fransen hebben gekozen voor verandering. Hij beloofde een leider te zijn die alle Fransen zal verenigen. De nieuwe president wil aan het einde van zijn ambtstermijn erop worden afgerekend of hij de eerlijkheid in de samenleving en de positie van de jongeren op de arbeidsmarkt heeft bevorderd.

Sarkozy heeft de verkiezingen onder meer verloren, omdat hij belangrijke verkiezingsbeloften niet kon inlossen. Zo slaagde hij er in de 5 jaar dat hij president was, niet in de werkloosheid van zo'n 10 procent terug te dringen. Ook maakte hij zich niet populair met zijn uitbundige persoonlijke stijl en stelde hij veel mensen teleur met harde bezuinigingen.

Hollande heeft onder meer beloofd de rijken zwaarder te belasten. Met het geld dat dat oplevert, moeten banen worden geschapen en de 'acquis sociaux', de sociale verworvenheden, overeind worden gehouden. Waar Sarkozy al aan de verworvenheden heeft getornd, zal Hollande dat herstellen. Zo moet de pensioengerechtigde leeftijd volgens hem terug naar 60 jaar.

Of Hollande dat allemaal waar kan maken is de vraag, maar de nieuwe linkse wind in Frankrijk kan gevolgen hebben voor de koers van de Europese Unie. Hollande heeft al verklaard dat hij het verdrag over de begrotingsafspraken, het Europese stabiliteitspact, wil aanpassen, zodat er meer kans zou zijn op economische groei.

Hij zal daarin waarschijnlijk een weg moeten vinden met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. In de aanpak van de Europese schuldencrisis speelde de Duits/Franse tandem Merkel en Sarkozy tot nu toe een leidende rol.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle, liet weten dat Duitsland klaar is voor Hollande. ,,Ik twijfel er niet aan dat we onze gemeenschappelijke uitdagingen samen zullen aangaan. Wij zullen samen een EU-overeenkomst voor economische groei uitwerken'', aldus Westerwelle.

Hollande wordt de tweede socialistische president van Frankrijk sinds de invoering van de Vijfde Republiek in 1958. François Mitterrand (1981 tot 1995) ging hem voor. Hollandes rivaal Sarkozy is de tweede president sinds 1958 die niet is herkozen. Eerder verloor Valéry Giscard d' Estaing in 1981 na zijn eerste termijn van Mitterrand.

Sarkozy liet weten dat hij zich na 35 jaar terugtrekt uit de politiek. ,,Ik bereid mij erop voor weer een Fransman onder de Fransen te worden", aldus de 57-jarige vertrekkende president.

Terug naar boven