r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Kroes wil geen derde termijn als commissaris (3)

zaterdag 5 mei 2012, 10:38
gewijzigd

BERLIJN/BRUSSEL (ANP/DPA) - Neelie Kroes wil geen derde termijn als Europees Commissaris. Zij verklaarde dat vrijdag in Berlijn.

De VVD-politica (geboren in 1941) is nu commissaris voor de Digitale Agenda (ICT en telecommunicatie). Van 2004 tot 2009 was haar portefeuille Mededinging.

Kroes deed haar uitspraak op het einde van een speech voor internetondernemers en bloggers. ,,Ik ben Nederlands, dus direct. En ik heb geen nieuwe termijn nodig.'' Volgens haar woordvoerder wilde ze benadrukken dat ze voort wil maken met haar plannen; ze voelt zich niet geremd omdat ze geen rekening meer hoeft te houden met een ,,herverkiezing''.

De VVD-politica zei tijdens haar toespraak ook dat ze niet verwacht dat het internationale antipiraterijverdrag ACTA er komt. Deze overeenkomst moet namaak en piraterij tegengaan. Tegenstanders vinden het verdrag een bedreiging voor een vrij en open internet. In februari riepen ruim 2 miljoen burgers het Europees Parlement op zich te verzetten tegen de ACTA-overeenkomst.

ACTA is al door de meeste van de 27 EU-staten ondertekend, maar het Europees Parlement moet er nog over stemmen. Nederland behoort tot de EU-staten die de overeenkomst nog niet hebben ondertekend. Tot voor kort verdedigde de Europese Commissie het ACTA-verdrag.

De Europese Toezichthouder voor Gegevensbescherming waarschuwde vorige maand nog dat de privacy van Europese burgers door ACTA in het gedrang kan komen. Door de overeenkomst kan het internetgedrag van consumenten worden nagegaan.

Kroes maakt zich hard voor een vrij en snel internet, dat voor iedereen beschikbaar en toegankelijk moet zijn. Ook dwong ze telecombedrijven herhaaldelijk tot een verlaging van de tarieven voor mobiel bellen en internetten in de Europese Unie.

Delen

Terug naar boven