r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Chronologie van zeven weken Catshuisberaad

zaterdag 21 april 2012, 16:37

DEN HAAG (ANP) - De onderhandelingen in het Catshuis over miljardenbezuinigingen en hervormingen zijn na 7 weken stukgelopen. Een overzicht van de gebeurtenissen:

1 maart: Na nieuwe ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) weten CDA, VVD en PVV dat ze minimaal 9 miljard euro extra moeten bezuinigen om volgend jaar te voldoen aan de Europese begrotingseis dat het overheidstekort niet boven de 3 procent uitkomt. Omdat dergelijke maatregelen nooit helemaal de verwachte opbrengst opleveren, is er naar verwachting een paar miljard euro extra nodig.

5 maart: De onderhandelaars trekken zich terug in het Catshuis. Wilders (PVV) benadrukt dat hij alleen pijnlijke bezuinigingen accepteert als hij er wat voor terugkrijgt, zoals minder asiel en immigratie. Totale mediastilte wordt afgekondigd.

16 maart: Premier Mark Rutte (VVD) wil opnieuw niet ingaan op vragen over de voortgang van de gesprekken. Wel wijst hij erop dat er niet wordt geschreven aan een nieuw regeer- en gedoogakkoord.

20 maart: Hero Brinkman stapt uit de PVV-fractie en gaat in de Kamer alleen verder. Daarmee verliest de gedoogcoalitie de meerderheid in het parlement.

22 maart: Duidelijk wordt dat de deadline voor de gesprekken 30 april is: dan wil de Europese Commissie de begrotingsplannen van Nederland hebben.

27 maart: Wilders meldt de andere onderhandelaars dat hij de hervormingen in onder meer zorg en sociale zekerheid niet kan accepteren. Hij wil de gesprekken stoppen, waarop Rutte en vicepremier Maxime Verhagen(CDA) dreigen met nieuwe verkiezingen.

28 maart: De onderhandelingen gaan volgens een officiële mededeling door ,,een moeilijke fase''. Rutte weet Wilders over te halen nog eens goed na te denken.

29 maart: De onderhandelaars besluiten toch verder te praten.

4 april: Rutte ontkent berichten dat er in het Catshuis of elders gesproken is over de positie van minister Gerd Leers (Asiel en Immigratie).

12 april: Rutte praat ook met SGP-leider Kees van der Staaij.

13 april: Wilders noemt berichten dat er bijna een akkoord is 'prematuur'.

20 april: Het CPB levert de doorrekening van het pakket maatregelen aan bij de onderhandelaars in het Catshuis. In de avond overleggen de onderhandelaars over de berekeningen.

21 april: Na amper een uur onderhandelen verlaat PVV-leider Geert Wilders het Catshuis. Volgens ingewijden kan hij de maatregelen niet aan zijn achterban uitleggen.

21 april: Premier Rutte bevestigt stuklopen Catshuisberaad en zegt dat nieuwe verkiezingen ,,voor de hand liggen"

Delen

Terug naar boven