r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Catshuisberaad mislukt (4)

zaterdag 21 april 2012, 17:07
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - Het Catshuisberaad is zaterdag geklapt. De onderhandelingen tussen de coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV over aanvullende bezuinigingen van zo'n 14 miljard euro zou zijn stuk gelopen omdat Geert Wilders de afspraken niet voor zijn rekening kon nemen.

Vrijdag ontvingen de onderhandelaars van VVD, CDA en PVV berekeningen van het Centraal Planbureau over de gevolgen van de bezuinigingsmaatregelen voor onder meer koopkracht en werkgelegenheid. Zaterdagmiddag rond 1 uur zetten ze hun gesprek voort, maar niet lang daarna uur verliet Wilders het beraad. De andere onderhandelaars bleven in het Catshuis achter.

Een ingewijde noemt de gang van zaken ,,verrassend''. Volgens hem vielen de CPB-berekeningen ,,erg mee'' en waren de koopkrachteffecten beperkt. En voor zover er uitschieters waren voor bepaalde koopkrachtgroepen, zouden die goed te repareren zijn geweest.

Bronnen in de VVD en het CDA tonen zich overvallen door het vertrek van Wilders. Met het pakket dat op tafel lag was hij eerder akkoord gegaan, zegt een bron. Over de inhoud van het pakket wilde niemand iets zeggen, behalve dat het naast bezuinigingen ook hervormingen bevatte.

Hoe het nu verder moet is onduidelijk. Nederland moet in 2013 het begrotingstekort onder de EU-limiet van 3 procent brengen, maar daar lijkt door de ontwikkelingen van zaterdag niets van terecht te komen.

De drie partijen van de gedoogcoalitie hebben tot dusver zeven weken beraadslaagd in het Catshuis.

Volgens premier Mark Rutte waren de onderhandelende partijen ,,heel ver'' in het bereiken van een akkoord. ,,We waren helemaal klaar. Gisteravond laatste besluiten genomen, gister laatste twee knopen doorgehakt.'' De berekeningen van het CPB gaven volgens hem een gematigd beeld en er was nog wat geld over voor reparatie van koopkracht.

Rutte en vicepremier Maxime Verhagen leggen de schuld van het mislukken van het Catshuisberaad beide bij PVV-leider Geert Wilders. Beiden verweten Wilders dat hij niet de politieke moed en wil had om tot een akkoord te komen. Volgens Rutte liggen verkiezingen nu voor de hand.

Rutte zei dat hij de koningin heeft geïnformeerd en dat maandag de ministerraad bijeenkomt.

PvdA-leider Diederik Samsom wil snel nieuwe verkiezingen als het beraad echt is mislukt. Volgens hem zijn verkiezingen al mogelijk in september. Hij herhaalde dat hij het minderheidskabinet niet aan meerderheden wil helpen in de Tweede Kamer. Met een demissionair kabinet wil hij wel praten over maatregelen, maar alleen met verkiezingen in het vooruitzicht. Ook SP-leider Emile Roemer wil nieuwe verkiezingen. Hij wil verder dat alle stukken waarover de afgelopen weken is overlegd openbaar worden, zodat de oppositie inzicht krijgt in de plannen.

D66-leider Alexander Pechtold wil dat de Tweede Kamer in aanloop naar nieuwe verkiezingen een hervormingsakkoord smeedt. ,,De schatkist moet op orde. Schulden doorschuiven naar de volgende generatie is niet sociaal'', aldus Pechtold.

Jolande Sap van GroenLinks vindt het goed nieuws voor Nederland dat de onderhandelingen zijn mislukt. Volgens haar biedt dat kansen voor een ,,breder gedragen kabinet en duurzame hervormingen''. De kans op nieuwe verkiezingen is volgens Sap groot nu het coalitieoverleg is geklapt.

Delen

Terug naar boven