r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Oud-premier Kok: Zuid-Europa heeft veel grotere problemen dan Nederland

donderdag 19 april 2012, 18:18

DEN HAAG (ANP) - De problemen met de Nederlandse overheidsfinanciën zoals die in het Catshuis op tafel liggen vormen maar ,,een slap aftreksel'' van de ,,gigantische problemen'' waarmee landen als Griekenland, Portugal, Spanje en Italië te maken hebben.

Dat zei oud-premier Wim Kok donderdag op een bijeenkomst over de eurocrisis in Den Haag. Volgens Kok leiden de problemen in Zuid-Europa tot sociale en politieke instabiliteit.

Naast het stimuleren van de groei is ook begrotingsdiscipline volgens Kok van groot belang voor Europa om er weer bovenop te komen. ,,Strakke bezuinigingen en hervormingen zullen onvermijdelijk zijn'', zei de oud-PvdA-premier.

Kok zei dat het ingrijpen van de Europese Centrale Bank de afgelopen tijd in strijd was met de Europese verdragen, maar het was ,,veel ernstiger'' met Europa afgelopen als ze niet die souplesse hadden betracht. Kok zei ook dat Duitsland er verstandig aan zou doen zich niet zo te verzetten tegen steun van de ECB aan noodlijdende eurolanden. De bank kocht voor ongeveer 220 miljard euro aan staatsobligaties op en leende daarnaast Europese banken in totaal ongeveer 1 biljoen euro.

Terug naar boven